dijous, 18 de juny del 2015

Renuncia a coordinar la MESA D'ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ de Girona








Benvolguts/des,


Aquesta nota és per informar que jo, Xavier Villarreal Piedra, deixo de coordinar la MESA D’ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ.


Després de gairebé quatre anys de treball en benefici de la participació ciutadana i la coordinació d’una part de l’ acció Associativa a la ciutat de Girona, la manca de voluntat política de l’Equip de Govern durant la segona meitat de la legislatura 2011-15, i el fet que CiU torni a Governar la ciutat a la legislatura 2015-19, dificulta la tasca de la MESA D’ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ si no hi ha voluntat d’escoltar per part de qui governa la ciutat.


Tantmateix, la manca de capacitat que he tingut per fer de la solidaritat i recolzament entre Entitats una dinámica habitual, fa que consideri de la necessitat de relleu en un espai com aquest en benefici d’alguna persona amb més capacitats per aconseguir-ho.


I també cal afegir que el darrer any de la legislatura 2011-15 ja no va comptar amb la implicació necessària dels Grups Municipals de l’oposició, la qual és básica per donar força política a l’espai en la negociació i compliment de les nostres iniciatives i objectius.


A la MESA D’ENTITATS hem aconseguit fer habitual el treball conjunt d’Entitats i Partits Polítics amb un objectiu comú, trencant així amb els prejudicis d’una part del teixit Associatiu davant els suposats perills de  politització dels espais de treball conjunt. I ho hem fet de forma satisfactòria, gràcies a la confiança mutua teixida a través del nostre dia a dia.


Desde la MESA D’ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ mai hem volgut fer veure res que no érem, i hem adaptat l’activitat a la fluctuant assistència i participació d’un teixit Associatiu que encara ha d’interioritzar el recolzament i la solidaritat entre Entitats, com a funcionament habitual i espontani del seu dia a dia. Un funcionament al qual només arribarà si és capaç de trencar amb l’individualisme d’acció, i fomentar de la coordinació i coneixement de les Entitats entre si.     


Amb aquesta dinámica de treball, a la MESA D’ENTITATS hi han participat un gran nombre d’Entitats i Associacions Gironines i els Partits Polítics ERC Girona, ICV-EUiA Girona, CUP Girona, PSC Girona, PRE Girona, Lluitem amb Tu i el PP Girona. Un dia érem potser tres Entitats, i un altre hem estat capaços de coordinar una vuitantena d’Entitats i Partits de Girona.


Però, tot i que hem coordinat iniciatives importants durant aquests quatre anys, no s’ha pogut estendre aquesta dinámica més enllà de les accions promogudes per la mateixa MESA D’ENTITATS. Potser perquè cadascú ja en té prou amb els seus temes com per pensar en els dels altres… Potser perquè no n’hem sapigut prou…


Cal destacar que l’actual l’Equip de Govern de CiU Girona, amb els quals hem negociat en més d’una ocasió,  s’ha mostrats més dialogant que anteriors Equips de Govern de la ciutat de Girona. I aquests procesos de negociació han demostrat que la suma d’esforços ha estat la nostra principal força.


Però el silenci administratiu creixent i la poca transparència d’aquest mateix Equip de Govern, té un clar exemple en la manca de respostes satisfactòries al document de preguntes que varem entrar en Registre (http://mesadentitats.blogspot.com.es/2013/11/document-de-balanc-legislatura-i.html ). Un document que va desembocar en la pèrdua de confiança mutua, i va motivar la queixa presentada davant el Defensor de la Ciutadania de Girona per denunciar aquest fet (http://mesadentitats.blogspot.com.es/2014/01/denuncia-de-la-mesa-dentitats-lequip-de.html ).


Una situació que fa difícil qualsevol avenç en futures iniciatives davant la reedició de CiU Girona com a Govern de la ciutat. Un panorama que, si hi sumem la manca d’implicació de la oposició i el fet de no haver pogut consolidar la solidaritat entre Entitats, no és gaire engrescador com per seguir topant-se sistemàticament amb la mateixa paret de manca de voluntat política.  


A més, l’anunci de la Candidatura Ciutadana Compromís amb Girona ( http://compromisambgirona.cat/ )a les passades Eleccions Municipals, de la qual he estat Cap de Llista i alcaldable, ha acabat perjudicant la dinámica de la MESA D’ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ.


És curiòs que, havent promogut un espai de diàleg a on s’ha normalitzat el treball conjunt entre ciutadania i clase política, alguns polítics que sempre han volgut ser considerats ciutadania hagin posat en dubte la viabilitat que jo coordinés un espai associatiu, pel fet d’haver-me “convertit” en polític.


Convé recordar que ja em vaig presentar a les Eleccions del 2011 encapçalant la llista del Partit Polític Lluitem amb Tu ( http://lluitemambtu.cat ). I també que la primera convocatoria a Entitats per començar a articular la MESA D’ENTITATS, la vaig fer precisament desde Lluitem amb Tu.


Però hi ha interessos que acaben passant al davant.I beneficiar un espai Associatiu coordinat per un possible membre d’una probable Candidatura Ciutadana a les Eleccions Municipals del 2015, fa que mica en mica la MESA D’ENTITATS vegi minvada la participació d’alguns, i que es tanquin les portes de negociació amb l’Equip de Govern de Girona.


Així doncs, i pels motius abans exposats, renuncio a seguir coordinant la MESA CIUTADANA i D’ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ i convido a algú altre a que ho faci. La MESA D’ENTITATS no és Entitat i només necesita d’implicació i esforç d’algú que vulgui dinamitzar-ho. Per això, inicialment estaré a disposició de qui vulgui seguir amb aquesta tasca i, si no hi surt ningú, tancarem l’activitat de la MESA CIUTADANA i D’ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ de Girona.


No voldria acabar sense recordar la tasca que hem fet.


A la MESA CIUTADANA D’ENTITATS PER LA PARTICIPACIÓ hem promogut, coordinat i/o participat a les següents iniciatives i accions conjuntes, les quals están enumerades al següent enllaç:




Per últim, informar que seguiré treballant com he fet fins ara desde l’espai  Compromís amb Girona, per tal de sumar en benefici de la participació ciutadana i el protagonisme de tots els barris de la ciutat en el dia a dia de Girona.


Un cop se m’ha significat políticament, informar que continuaré treballant per tal d’articular una confluencia electoral d’Esquerres de cares a les properes Eleccions Municipals 2019 a la ciutat de Girona.


Així doncs, i com sempre he dit, seguim A TOPE!!!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada