dijous, 28 de desembre del 2017

Reis 2018 de Girona: betum o realitat?



Falten pocs dies per la Cavalcada de Reis 2018 de Girona, i tenim temes "grisosos" que es repeteixen un any darrera un altre...

- Resulta que l' organització de la cavalcada va a càrrec d'una entitat farcida de la caspa de les tradicions ancestrals de la nostra ciutat: els Manaies de Girona.
A diferència d'altres anys, l'Ajuntament de Girona va obrir un portal web amb un formulari per poder participar com a persona voluntària a la cavalcada del 2018. 
Hi ha hagut 48 sol.licituts i, sense saber els papers que desenvoluparan les 48 noves voluntàries, és de suposar que els aspectes crucials de la cavalcada seguiran controlats per la "Girona Manaia". Una confraria Manaia que, per cert, encara manté aquells requisits casposos per rebre nous membres. Un funcionament intern que no sembla obstacle per la renovació de convenis de col.laboració amb un Ajuntament de Girona gens primmirat amb els costums retrògades i desiguals segons el gènere i la raça de les persones.

Aspectes com el betum amb el que pintaran el rostre del Rei "Negre", continuaran fidels amb les tradicions més grisoses de la nostra ciutat?
Tornarem a tenir un Rei Negre pintat, o bé una de les 48 noves persones voluntàries serà de raça negra i accedirà a l'honor de presidir la comitiva del Rei Baltasar?

-Un altre aspecte a tenir en compte serà el del tracte que l'organització de la cavalcada oferirà als animals que hi participin. Els darrers anys, els col.lectius animalistes i partits polítics de defensa animal (PACMA) han aconseguit visibilitzar i denunciar accions de maltracte animal durant dels cavalcades. La més evident, entre d'altres situacions d'exposició pública i estrés, és el fet que hi hagi cavalls que tinguin grans tambors al costat de les seves orelles els quals ressonen fortament desde l'inici de la cavalcada fins a la seva arribada a la Plaça del Vi.

Tornarem a veure la imatge de patges muntant cavalls alhora que repiquen els tambors colocats al costat de les seves orelles?
Accedirà l'Ajuntament de Girona a la petició del PACMA de prohibir aquest maltractament animal?

-I el darrer factor a tenir en compte és saber si la cavalcada de Reis de 2018 serà en color o bé, com els darrers anys, continuarà siguent en blanc i negre.
Lluny queden aquelles cavalcades Reials de Girona a on la llum i la màgia inundaven els carrers de Girona, a més de regalar el públic dels carrers amb una generosa pluja de caramels.
I darrerament vivim cavalgades amb bombetes de "baix consum" que difuminen els colors en un filtre monocromàtic. 
Amb un ritme frenètic que amb prou feines deixa gaudir a la canalla del pas de la comitiva (sobretot el darrer any, en que més que desfilar semblava que corrien).  
I amb una manca d'originalitat i noves idees que fa previsible, fins i tot per la mainada, una jornada que hauria de regalar sorpreses i màgia "a dojo".

Així doncs, veurem com serà aquesta edició 2018 de la Cavalcada de Reis de Girona.
Segurament tindrem gent que ho criticarà a posteriori, o bé visibilitzaran en els propers dies les seves queixes davant la previsió que els "mals vicis" es repeteixin.
Els grups Municipals de l'oposició de l'Ajuntament de Girona faran articles de denúncia i passejaran la seva contrarietat perquè es repeteixi el "de sempre"... 
Però resultarà que el "de sempre" també seran les seves queixes doncs, un any sí i l'altre també, l'univers de la cavalcada de Reis de Girona és cíclic. Els uns passegen la seva caspa organitzant cavalcades, els altres fan la vista grossa davant tanta caspositat i segueixen renovant convenis, i els de més enllà denuncien el de cada any sense assegurar-se que l'any vinent no es repeteixi.


I així corren els anys a la "Girona Manaia"...
Les coses passen, l'oposició en parla quan les coses passen, i la resta de l'any no passa res. I quan tenim de nou el Nadal a sobre, tornem a començar!

En fi. Que acabeu de passar unes bones Festes de Nadal, una bona entrada d'any 2018 i, per suposat, que us portin moltes coses els Reis Mags d'Orient.
Uns Reis que a Girona van de bracet amb la confraria dels Manaies, i que cada any acumulen més caspa a les espatlles...
Que repiquen els tambors a dos pams de les orelles dels cavalls que cavalguen...
Que fan de la tradició un fenòmen inmobilista...
I que el 7 de Gener ja hauran passat el tràmit anual, seguiran tenint monòlits d'homentatge a la ciutat i esperaran que l'any vinent res canvii.
I qui dies passa, anys empeny... Sempre i quan els que empenyin siguin Manaies, es clar.

Per cert... Cridarem ben alt "VISCA ELS TRES REIS DE L'ORIENT" i els rebrem a la Plaça del Vi, mentre a la façana de l'Ajuntament de Girona encara no hi lluirà la pancarta de "Benvingudes Refugiades" degut a que l'Alcaldessa de la ciutat diu que "estèticament no hi queda bé".

Però això ja és un altre tema. De sentit comú i dignitat, però un altre tema que diu molt de com és la nostra ciutat...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada