dimarts, 27 d’octubre del 2015

Desobeïr dins de la legalitat...



Si us digués que demà començaré els tràmits per ser insubmís fiscal i no tornar a pagar impostos, què pensaríeu? Que us estic prenent el pél? 
Doncs si demà vaig a qualsevol Institució Governamental i entro en Registre una petició de no pagar més impostos, no us hauré enganyat.
Segurament denegaran la petició i no ho aconseguiré... Però hauré complert amb el promès: iniciar els tràmits per ser insubmís fiscal.
Doncs la declaració entrada en Registre per Junts pel Sí i la CUP és això... L'inici d'uns tràmits que no coneixen el seu final.
Comprometre's a iniciar quelcom és fàcil..
Però fer-ho per arribar al final, al preu que sigui, ja és més complicat.

La CUP ha exigit a Junts pel Sí un acte de desobediència per seguir negociant qualsevol investidura. I aquest és la "Declaració per l'inici del procés de creació de l'Estat Català"?

Doncs al meu parer, el text de la Declaració està farcit d' intencions però mancat de detalls de com les intencions passaran a ser realitat.
Al punt PRIMER, comencem amb una mentida... La frase "...el mandat democràtic resultant de les Eleccions del 27 de Setembre de 2015... es basa en una àmlia majoria en VOTS i ESCONS...".
(Com? Un 47'5% és una àmplia majoria en vots? Doncs ja ho veieu... A la primera, mentida).
Al punt SEGON es declara "...l'inici del procés de creació de l'estat independent català en forma de República" (iniciar un procés és senzill.., independentment de com acabi).
Al TERCER apartat es "Proclama l'obertura d'un procés  obert i ciutadà... per tal de preparar les bases d'una futura Constitució catalana" (obrir un procés és de senzill compliment.., independentment de com acabi).

Al QUART punt "s'insta al FUTUR GOVERN a adoptar mesures per fer efectives aquestes Declaracions" (posant com a condicionant del compliment de la declaració, la constitució d'un nou Govern amb la consequent investidura de President/a de Catalunya).

El CINQUÈ punt "Considera pertinent INICIAR en el termini màxim de 30 díes la tramitació de les Lleis de procés constituent, Seguretat Social i d'Hisenda Pública" (tornem a trobar-nos el terme INICIAR, el qual no garanteix que les Lleis s'acabin tirant endavant).

Al punt SISÈ es diu que el "...procés de desconexió democràtica no se supeditaran a les decisions de les Institucions de l'Estat Espanyol..." (això és evident doncs l'Estat Espanyol no vol tal desconexió, la qual només esdevindrà amb desobediència).
El punt SETÈ diu que el Futur Govern "adoptarà les mesures necessàries  per obrir aquest procés de desconexió democràtica..." (un altre cop es parla d' OBRIR un procés però no del compromís perquè acabi amb èxit).
El VUITÈ punt "Insta al FUTUR GOVERN a complir aquells... mandats emanats pel Parlament, a fi de blindar els Drets que puguin estar afectats per les decisions del Govern Espanyol" (això és evident, ja que si no ets capaç de complir els mandats del Parlament el procés haurà acabat...).

I, per últim, el NOVÈ punt "Declara la voluntat d'inici de negociacions per tal de fer efectiu el mandat democràtic de creació d'un estat català independent en forma de República,..., i ho posa en coneixement de l'Estat Espanyol, la Unió Europea i la Comunitat Internacional" (i la DUI?).

Així doncs, ja ho veieu... 
Un document farcit d'obvietats i compromisos d'iniciar processos i tràmits legals, els quals només seran aplicables per un NOU GOVERN Català.

Uns punts oberts i d'aplicació inmediata, el compliment dels quals no garanteix l'èxit del "procés de creació de l'Estat català independent en forma de República".

De cares a la opinió pública, aquesta declaració pot semblar trencadora i definitiva. Però si llegeixes entre línies, la suposada radicalitat del text es difumina en compromisos de mínims que es regeixen a la legalitat de l'inici de qualsevol procés polític.

La signatura d'aquesta Declaració pot ser una trampa per la CUP, ja que supedita el compliment dels seus punts a la configuració del nou Govern Català i pressiona a la CUP a que pacti la investidura de Mas, com a primer pas per complir la Declaració que han signat.
I Junts pel Sí ho sap i ha presentat un document que, tot i emprar un llenguatge sobiranista, no esmenta ni la DUI ni parla de "desobediència" en cap dels seus punts. 
Un document que s'ajusta a la legalitat i que no deixa clar ni el "com" ni el "quan".
Un document que parla d'inici, però no garanteix el final.
Tinc la sensació que amb la signatura d'aquesta Declaració, la CUP ha perdut marge de maniobra doncs es pot veure pressionada a complir els punts del document que han signat. 
I si continuen sense investir Artur Mas, Junts pel Sí els acusaran "d'incoherents a                 l' impedir la formació d'un nou Govern que tiri endavant la Declaració que han signat".
Tinc la sensació que la CUP ha posat plom al seu flotador.
I en el joc polític, CDC son uns mestres i Artur Mas un vertader estratega ...
En el joc polític, l'ambiguetat del llenguatge és la seva millor coartada.
Desobeïr dins de la legalitat?
Veurem com acaba... 

#JeSuisCUP
  
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada