dimarts, 17 de novembre del 2015

Crònica d'un Ple Extraodinari de Sant Narcís que no calia...


Son les 19:30h del Dilluns 16 de Novembre de 2015 i està a punt de començar un Ple Extraodinari de Sant Narcís que, per esperat que fos, no és desitjat per tothom qui hi participa.

Un Ple que veïns i comerciants de Sant Narcís fa temps que demanen, però sobretot demanen que es faci bé. O sigui, consensuat amb tots els Grups Municipals i les Entitats del barri més afectat per unes obres de ciutat: les obres del TAV.

Un Ple que ha de servir per fer pinya davant la finalització d'unes obres eternes, i  traçar les bases del futur a través de la participació i lideratge de les Entitats, el diàleg, les propostes i el consens de tothom.

Un Ple que ha de demostrar que el barri de Sant Narcís no està sol davant la transformació urbanística més important que ha viscut, i viurà, Girona en molt de temps.

Un Ple que faci justicia al que han patit veïns i comerciants que, més enllà que ser-ho de Sant Narcís, ho son de Girona.

Doncs sabeu què? El Ple Extraodinari de Sant Narcís d'aquest Dilluns no va ser res d'això...

Per començar, el Grup Municipal del PSC Girona decideix tirar pel dret i demanar la convocatòria extraodinària d'aquest Ple, coneixedor del suport que rebrà de la recent Associació de Veïns de Sant Narcís Sud que el mateix PSC ha impulsat, amb l'objectiu de no perdre el control de tot el barri i garantïr mà estesa en un barri a on tenen popularitat zero. 
Tot seguit, la CUP no vol quedar enrera i decideix anar de bracet amb el PSC per demanar la cel.lebració del Ple, per tal de no ser adelantats pels socialistes i poder dir que "ells també hi éren".

Però ni Socialistes ni Cupaires s'assseuen amb les Entitats de més trajectòria en això de la defensa veïnal i comercial davant les obres del TAV (AVV Sant Narcís i Associació de Comerciants de Sant Narcís-Sector Dominiques), i comencen la casa per la teulada. O sigui, que forcen un Ple Extraodinari de Sant Narcís que aquestes Entitats ara no volíen...

Així doncs, passem a la cel.lebració del Ple i comencem amb la intervenció de les Entitats.
Les "nouvingudes" es mostren més submisses i institucionalitzades i demanen la obertura de nous espais de treball, liderats per l'Ajuntament de Girona, per definir el Pla Especial de Sant Narcís.
Les Entitats tradicionals defensen a ultrança els espais de treball que ja es van guanyar gràcies a la lluita Associativa, i exigeixen que veïns i Comerciants liderin qualsevol Pla Especial del barri. I de regal, critiquen durament la politització de tot plegat i l'objectiu electoralista dels convocants del Ple (PSC i CUP) i els que el van voler convocar en PreCampanya del Maig passat (CiU).
La nit i el dia, vaja...

Tot seguit és el torn dels Grups Municipals, els quals acaben fent memòria del que han fet i deixat de fer per mirar de salvar el seu cul davant tant de despropòsit. 
Diuen que no volen treure benefici polític d'aquest tema, però tots acaben fent constar en "Acta" la seva empatia vers Sant Narcís, com si el que han fet fins ara no fòs la seva obligació en defensa dels beneficis de la ciutadania.   
I acaben malgastant el darrer torn de rèpliques dirigint-se retrets els uns als altres i oblidant que s'hauríen de dirigir a la mal anomenada, segons l'Alcalde , "aquesta gent" que estava al públic.

I amb això, passem al torn de conclusions a on el portaveu de l'Equip de Govern (Carles Ribas) i l'Alcalde Carles Puigdemont es tiren a la piscina coneixedors que hi trobaran aigua, i demanen la retirada dels punts proposats per PSC i la CUP a més d' aparcar el tema per més endavant.
El desconcert s'apodera dels assistents al Ple i s'obre un nou panorama... 
I de manera "calculadament" espontània, l'Alcalde concentra una "melé" de negociació davant dels bancs del públic assistent per decidir l'acord final del Ple Extraodinari de Sant Narcís.

És llavors quan la imatge de la "melé" parla per si sola i retrata la realitat de tot plegat:

-Quatre Entitats veïnals i comerciants que no van en sintonia i que defensen interessos diferents (l'AVV Sant Narcís i Assoc. Comerciants Sant Narcís-Sector Diminiques defensen reforçar la Taula de treball ja existent, i l'AVV Sant Narcís Sud i l'Assoc. de Comerciants Sant Narcís-Sector Pl. Assumpció demanen espais nous de treball per suprimir els que ja existíen). Les Entitats "tradicionals" defensen el que ja s'ha guanyat i les Entitats "nouvingudes" volen altres espais per no anar a remolc dels guanyats pels de "sempre".
-I una oposició tova que no sap reaccionar davant l'imprevist i encara busca "la pelotita" d'un Equip de Govern molt experimentat en negociacions com aquesta, que s'aferra a la dualitat associativa del barri per anar de "farol".

I després de 5 minuts de mercadeig polític, tots els Grups Municipals acaben valorant en major mesura el bagatge i la trajectòria de les Entitats de sempre a l'oportunisme i tossuderia de les recentment sorgides. 
Tots els grups Municipals acaben aplicant el sentit comú...

Així doncs, resulta que el que no s'aconsegueix en dos hores i mitja de debat propagandístic, s'acorda en 5 minuts "off the record"...
Resulta que no calia cap Ple Extraodinari, sinó asseure's a parlar... 
Resulta que tot i no estar d'acord amb els motius, potser ha calgut la convocatòria d'aquest Ple per evidenciar que només calia parlar-ne...
Resulta que la conclusió del Ple Extraodinari ha estat que tot queda igual...
Resulta que ara tothom vol potenciar una Taula de Treball que es van guanyar les Entitats, però que els Partits polítics van condemnar a l'ostracisme per deixadesa, incompareixença i desinterès...
Resulta que ara tots els Grups Municipals celebren l'acord de diàleg i treball conjunt, i ningú reflexiona perquè l'acord no ha arribat abans...
Resulta que portem gairebé 8 anys d'obres, i gran part de Girona no té ni idea del què ha passat...
Resulta que les conclusions de l'Enter Hub guionitzaran la reposició i dinamització de la llosa, però al Ple ni s'ha esmentat...
Resulta que zero autocrítica...
Resulta que ara hem de mirar endavant.

El Ple Municipal finalitza, i un cop al carrer sorgeix el dubte de si existeix alguna clàusula per garantïr el compliment de l'acord près 20 minuts abans.
La resposta és que no... Que s'ha de confiar en la paraula donada a la melé "off the record" (que, per cert no deu constar en Acta).
Però quina garantia hi ha que al 2020 tornarem a estar igual?
Només el temps ho dirà...
Com ha fet fins ara.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada