diumenge, 17 de gener del 2016

La successió d'Alcaldia a Girona? Un nou Joc de Trons...




Després de l'acord "in extremis" entre Junts pel Sí i la CUP per investir Carles Puigdemont com a President de la Generalitat de Catalunya , i la formalització de la renúncia del mateix Puigdemont a continuar com a Alcalde de Girona , l'Alcaldia Gironina viu un autèntic Joc de Trons dins de la coalició local Convergència i Unió per dessignar un nou/nova Alcalde o Alcaldessa per la ciutat de Girona.

En principi, i segons marca l'ordre dels tinents d'Alcalde de l'Ajuntament de Girona, el/la primer/a tinent d'Alcalde hauria de ser el relleu natural de l'Alcalde sortint . Però el fet que la primera tinent d'Alcalde, Isabel Muradàs, sigui membre de Demòcrates de Catalunya (escissió d'Unió Democràtica de Catalunya) i l'actual posició dominant de CDC dins la coalició local de conveniència, fa que el relleu natural esdevingui un problema dins l' organització Gironina.

L'altre dia un bon amic va classificar el funcionament intern de CDC com a "Vaticà" i, sincerament, la va clavar.
L'espectacle que la Coalició Convergència i Unió (i els convidats Demòcrates de Catalunya) estan donant a la ciutadania, amb punyalades entre els uns i els altres i reunions nocturnes per acordar un nom que permeti la "fumata blanca", fa un flac favor a la força i legitimitat que el/la successor/a d'en Carles Puigdemont pugui tenir al front de l'Ajuntament de Girona.

Primer van sortir noms de Regidors/es per rellevar Carles Puigdemont, tals com Isabel Muradàs (1a tinent d'Alcalde i Regidora d'Esports i Educació, membre de Demòcrates de Catalunya), Marta Madrenas (2a tinent d'Alcalde i Regidora d'Urbanisme, abans independent i casualment recent afiliada a CDC), Carles Ribas (portaveu del Grup Municipal de Girona CiU, Regidor de Sostenibilitat i responsable Projecte Ferroviari, membre de CDC), M.Àngels Planas (Regidora d'Hisenda i membre de CDC) i Joan Alcalà (Regidor de Mobilitat i Seguretat de Girona, i membre de CDC).

Però on hauria d'haver actuat el Reglament de successió de l'Alcaldia, s'ha acabat amb recels entre Candidats/es i amb declaracions individuals  per postular-se com a Alcalde/essa.

Un autèntic espectacle que ha evidenciat la mala maror interna i la feblesa d'una coalició local de CiU, feta per conveniència mesos abans de la trencadissa entre les dos formacions i sense temps per reconfigurar una llista electoral ja compromesa per les seves directives polítiques.

Però aquí no s'acaba el vodevil... 
Resulta que apareixen nous noms en la cursa per rellevar l'Alcalde Puigdemont
De cop apareix el nom d'Albert Ballesta, Director del Serveis Territorials del Departament d'Interior a Girona des de l'1 de març del 2011 i molt proper al cercle íntim de Puigdemont, com a Candidat a l'Alcaldia de Girona .

El Reglament Municipal pel que fa a la successió de l'Alcalde de Girona passa a segon terme, i factors com la conveniència de determinats perfils personals i el pes del nou President Puigdemont per dessignar hereu d'Alcaldia, fan sospitar que la cuberteria de CiU Girona vola pels aires a cada reunió que hi cel.lebren.  



A més, i per acabar-ho d'adobar, apareix un comunicat d'Unió Democràtica de Catalunya, amb el qual la formació democristiana declara "trànsfugues" als seus Regidors/es que optin al relleu d'Alcaldia i exigeix que passin a ser membres No adscrits de l'Ajuntament de Girona.

I, per últim, tenim els Regidors/es actuals de CDC emprenyats/des per no ser tinguts/des en compte en la cursa de relleu de Puigdemont i Demòcrates de Catalunya agafant-se al botí de l'Alcaldia Gironina.

Així doncs, les opcions estan així:

-Isabel Muradàs: té un perfil concil.liador amb tots els Grups Municipals, dialogant i experimentat en la política. Però la seva afil.liació a Demòcrates de Catalunya juga en contra seva.

-Marta Madrenas: té un perfil més dur, una personalitat marcada i no destaca per la seva capacitat empàtica. La seva trajectòria política és curta i, tot i que es va presentar com a Independent a la llista de CiU Girona, s'ha afiliat recentment a CDC. Té a favor la confiança de l'Alcalde com a ma dreta en la gestió de Govern, però no seria la figura més adhient per eixamplar la "Geometria Variable" amb l'oposició Municipal

-Carles Ribas: té un perfil dialogant i una capacitat empàtica sovint sobreactuada. S`ha menjat els "marrons" del Projecte ferroviari i la Regidoria d'urbanisme en l'època de reposició de diversos espais de Sant Narcís. No es pot negar que sempre ha donat la cara i ha respost davant veïns i comerciants afectats i, com a portaveu de CiU Girona, ha comunicat de forma correcta i corporativa. Tot i això, el seu handicap és no comptar amb la confiança de l'Alcalde per rellevar-lo degut a una personalitat forta que podria fer "oblidar" la figura de Carles Puigdemont, i el fet de no ser considerat com a persona de consens dins de la coalició.

-M.Àngels Planas: té un perfil de treballadora incansable, dialogant amb tothom i a tota hora i molt ben considerada dins l' oposició Municipal. Té una curta experiència en la Gestió Governamental però compta amb la total confiança de l'Alcalde sortint Carles Puigdemont. El seu handicap és no respondre a un perfil prou sòlid per fer front al lideratge Institucional, tot i que el seu nom seria de consens.  

-Joan Alcalà: té un perfil discret tot i que, desde l'ombra, el seu pes dins l'Equip de Govern queda demostrat com a responsable de temes importants com la Mobilitat i la Seguretat de la ciutat de Girona. Està ben vist desde l'oposició Municipal i seria considerat com a figura de consens per totes les parts, tot i que la seva capacitat comunicativa respòn a la imatge introvertida que desprèn.

-Albert Ballesta: nascut a Figueres, resident a Girona desde 1991 i amb àmplia experiència política, és l'actual Director dels Serveis Territorials del Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya.
Va figurar, de forma simbòlica, al número 19 de la llista Electoral de CiU Girona a les Eleccions Municipals de 2015. I l' experiència més propera amb la ciutat de Girona va ser el Premi Mosca Grossa 2012 del Col.legi de Periodistes de Girona, per la seva gestió comunicativa en els incendis d'aquell any a l'Empordà.
La seva és una figura imposada per la direcció de CDC i compta amb la confiança de Carles Puigdemont. I tot i ser mal vist pels/per les Regidors/es actuals de l'Ajuntament de Girona, seria de consens dins la directiva de CDC.

Ja ho veieu...
Una autèntica guerra de perfils, personalismes, partidisme i tàctica política.
El termini per conèixer la persona que rellevi a Carles Puigdemont acaba Divendres 22 de Gener de 2016. I com més ens apropem a la data límit, més rocambolesca serà la decisió final.

Mentrestant, la gestió política Municipal està a l' espera de la nova dessignació tal i com demostra l'aplaçament de la Sessió Plenària Ordinària a després del nomenament.

I si una cosa està demostrant tot plegat, és que no hi ha en joc només l'Alcaldia de Girona.
Hi ha l'intent de donar continuïtat a un Pla de Govern personalista escrit dins del cervell de Carles Puigdemont, que necessita d'un relleu a dit de qui vol acabar la seva "obra"...
Hi ha la necessitat d'algú discret, manejable i de partit, que no alteri el camí fet fins ara cap a la "Carcassonització" de Girona...
Hi ha un pols de poder dins una coalició fictícia...
Hi ha un autèntic Joc de Trons.

#WinterIsComing



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada