diumenge, 7 de febrer del 2016

Campanes, la Devesa i altres temes de Girona. Qüestió d'Ordenances...




Darrerament, hi ha hagut dos temes d'actualitat a Girona que giren al voltant de l'aplicació, o no, del Reglament Municipal sobre aspectes com la civilitat i les ordenances de sorolls a l'espai públic.

En primer lloc, l' 1 de Febrer de 2016 l' Associació de Veïns Devesa-Güell va organitzar una tertúlia que, amb el títol de "I amb la Devesa, què hem de fer?", pretenia que els Partits polítics de la ciutat de Girona que varen participar del debat Electoral previ a les darreres Eleccions Municipals de Maig'15, féssin balanç de la situació de la Devesa tot i les promeses fetes a la passada Campanya Electoral.

El resultat de la tertúlia va ser acabar allà mateix, ja que la "impressionant" promesa que va fer el representant de l'Equip de Govern Municipal va ser que es reuniríen els portaveus dels Grups Municipals de l'Ajuntament de Girona, per trobar fòrmules que permetin el compliment del Pla d'usos de la Devesa, pel que fa a l'entrada de vehícles al Parc, el qual s'ha estat incomplint desde la seva aprovació en Sessió Plenària.
O sigui... Que ningú es va preguntar el perquè de l'incompliment sistemàtic del Pla d'usos i el nul seguiment per què aquest es complís? Ningú va denunciar la incompetència Governamental per garantïr el compliment d'un acord de Ple, i la inacció de la oposició perquè així fòs?
Doncs no... La gran promesa de la tertúlia va ser la de concertar una reunió per complir allò prèviament incomplert. I quí díes passa.., anys empeny...
Un compromís forçat, tal i com diu aquest article , per l'exigència veïnal de solucions urgents a la Devesa. Un compromís que, com ha quedat sobradament demostrat una i una altre vegada, pot ser paper mullat. El temps dirà...


Després han sortit notícies sobre la ma dura que tindrà l'Ajuntament de Girona amb els marxants que embrutin la Devesa al Mercat bisetmanal, a petició, segons la Regidora responsable, de l'Associació de Veïns de la Devesa-Güell a la tertúlia abans esmentada.
Així doncs.., l'Ajuntament de Girona actua perquè els veïns i veïnes de la Devesa denuncíen la brutícia derivada del Mercat, o bé perquè aquesta brutícia és un incompliment de les Ordenances de Civilitat de la nostra ciutat?
De fet, a la tertúlia "I amb la Devesa, què hem de fer?" l'Associació de Veïns la Devesa-Güell no es queixava ni dels marxants, ni de la gent que va a jugar a futbol a la Devesa, ni dels Firaires, ni de ningú més...
La queixa de l'Entitat veïnal era l'incompliment sistemàtic de les Ordenances de Civilitat al Parc, i la inacció de l'Ajuntament de Girona davant aquest incompliment.
La demanda dels veïns i veïnes assistents a la tertúlia era la de la dignificació de la Devesa a partir del compliment de les Ordrenances i Pla d'usos, millor il.luminació i més neteja al Parc.
I la pregunta de l'Associació de Veïns de la Devesa-Güell era per què a la Devesa no es compleixen unes Ordenances de Civilitat aplicables, en principi, a tota la ciutat?

Però ja ho veieu... Després de la tertúlia i la pressió veïnal, ens trobem amb un compromís per complir allò abans incomplert i la visió que l'Associació de Veïns de la Devesa-Güell es queixa dels marxants i altres usuaris del Parc, quan ho fa de l'incompliment de les Ordenances de Civilitat que fan alguns dels mateixos usuaris.

En fi... Una pràctica habitual de l' actual Equip de Govern Municipal.
Quan l'actuació és sobre l'Oci Nocturn, l'Ajuntament diu que actua per una queixa veïnal als locals nocturns, quan ho hauria de fer per un incompliment d'Ordenances...
Quan actua sobre l'incivisme a determinats barris de la ciutat diu que actua per les protestes veïnals resultat de l'incivisme, quan en realitat ho hauria de fer per l'incompliment de les Ordenances de civilitat a aquests barris...
Quan ha actuat pel soroll de les obres de l'AVE al Parc Central ha dit que ho feien per les denúncies veïnals, quan ho hauria fet per l'incompliment de les Ordenances que, en aquest cas, eren de nivells acústics...
I quan parlem del soroll de les campanes de la Catedral, a quí ha escoltat l'Ajuntament de Girona per actuar? Als veïns i veïnes del Barri Vell? Doncs no... En aquest cas, a la propietària de l'Hotel Històric de Girona la qual va denunciar les queixes dels turistes que s'allotjen al seu hotel pel soroll de les Campanes.

Curiòs, oi? Doncs anem a parlar del segon tema de l'article... Anem a parlar de les Campanes de la Catedral.
Segons diu la notícia , la Sra. Casilda Cruz ha mogut cel i terra per aturar les Campanes de la Catedral fins que, per sort divina, va parlar amb l'omnipresent i benevolent Carles Puigdemont el qual, com qui fa anar el dit polze amunt o avall, va decidir atendre la petició de la propietaria de "l'Hotel Històric", ordenar l'aturada de les campanes i defensar, com sempre ha fet, els drets dels seus estimats turistes.
Així doncs, l'ex-Alcalde Puigdemont no va preguntar als veïns i veïnes que resideixen al barri Vell...
No va impulsar cap procés participatiu de consulta per preguntar la conveniència del repic nocturn de les campanes, al veïnatge resident...
I com si fòs el monarca de la ciutat va decidir passar-se pel forro la opinió dels residents al barri Vell, i va ordenar l'aturada de les campanes de les 12 de la nit a 3/4 de 7 del matí.

Sincerament, coincideixo amb l' article de l'Albert Soler a on diu "...Les campanes de la Catedral a la nit son una insensatesa, ja que aquells a qui molesten no poden dormir i aquells als que el soroll a cada hora en punt no els impedeix el son, no les senten perquè estan dormint...".
Per tant, puc entendre que les campanes a la nit son innecessàries en els temps actuals que corren.
Però el que no m'entra al cap és que s'atengui la denúncia individual d'un comerç privat, i es faci d'esquenes a la comunitat veïnal que hi viu nit i dia. 
Que potser l' ex-Alcalde Puigdemont prioritza la opinió de quatre turistes a la dels veïns i veïnes residents?
Que potser li fan nosa els veïns en la seva postal Gironina?
No hauria estat més normal, i radicalment democràtic, preguntar en consulta ciutadana el parer del barri Vell?
Doncs sembla ser que no... 
Igual que en Carles I de Girona va decretar l'estat d'excepció del barri Vell durant el rodatge de Joc de Trons, i el perdò dels 218.996€ de taxes derivades de la gravació de la sèrie americana , va decidir l'aturada de les campanes a petició de quatre turistes molestos per tanta tradició i d'esquenes als Gironins i Gironines que hi viuen cada dia? #mandagüevos

La decisió d'enmudir les campanes a la nit no ha caigut gaire bé entre alguns veïns i veïnes del barri vell, segons es pot llegir en aquest article .
I la postura al respecte de l'actual Alcalde de Girona Albert Ballesta "el 19" ha estat, com a bona titella, la de defensar la decisió del seu predecessor Carles I "el turista". 

En fi... Segons la versió oficial de l'Equip de Govern, l'aturada de les campanes respòn al compliment de les Ordenances de la ciutat de Girona pel que fa als nivells de soroll a la nit. 
Però la pregunta és... Hi ha hagut la mateixa rigidesa pel compliment del Reglament Municipal en altres casos a on s'ha perjudicat el descans dels veïns i veïnes de Girona?
Doncs la resposta és NO. Aquí en van tres o quatre exemples:

-Arrel de la construcció de la variant de Sant Daniel, el veinatge del Sector Est de Girona es van queixar repetidament de soroll que, tant de dia com de nit, feien els camions que constantment passaven per la variant Gironina. 
I sabeu què va fer l'Ajuntament de Girona al respecte? Doncs res...
Sabeu quí va solucionar la problemàtica repetidament denunciada pels veïns i veïnes de Mas Ramada, VilaRoja, Font de la Pòlvora i Grup Sant Daniel? Doncs el poble de Bàscara que, amb les seves mobilitzacions, van treure els camions de la NII i, paral.lelament, de la variant de Sant Daniel.

-Les obres de l'AVE al barri de Sant Narcís han estat molt molestes durant els més de 8 anys que encara duren. I una de les molèsties que més van denunciar els veïns i veïnes de Sant Narcís van ser els sorolls nocturns de les obres al Parc Central. 
Davant aquestes queixes, un cop varem fer una visita nocturna a les obres i varem trucar a la policia Municipal per denunciar que estaven treballant a la nit al Parc. Sabeu quina va ser la resposta de la policia? Doncs que les obres nocturnes teníen el permís de l'Ajuntament, tot i que l'Equip de Govern Municipal sabia de les queixes veïnals per les mateixes. 
  
-Pel viaducte ferroviari que travessa Girona circula, cada nit a les 5 de la matinada, un seguit de trens de mercaderíes passen dia si i dia també deixant un rastre sorollòs al seu pas per sobre de les víes. 
Hi han hagut queixes? Si...
Hi ha hagut actuacions al respecte? No...

-I també hi ha sorolls de la fàbrica Nestlé pels veïns de taialà...
-I sorolls de vehícles pels veïns d'Emili Grahít, Crtra. Barcelona i Passeig d'Olot...
-I més, i més i més.

Però resulta que davant aquests exemples d'incompliment de les Ordenances del soroll a l'espai públic i la defensa del descans veinal, no hi ha actuació Municipal...
Perquè?
Potser perquè no hi ha Hotels a la vora...
Potser perquè no hi dormen turistes...
Potser perquè les Ordenances no son iguals per tothom...
Potser perquè el seu compliment respòn a la voluntat política que es compleixin allà a on vulguin.

I així funciona tot plegat... Aproves Reglaments a tort i a dret però et reserves el dret de decidir a on el compleixes? Curiosa democràcia...

Total... Podem parlar de Campanes, de la Devesa o del Sector Est.
Però la evidència és que el Reglament no s'aplica d'igual manera a tot arreu, ja sigui perquè no es vol o bé perquè no s'exigeix per a que així sigui.
I mentres això passi, ja podem queixar-nos o demanar més democràcia. 
Que la decisió final serà a dit i en funció si hi ha turistes, hi ha Eleccions o ganes de quedar bé per clientelisme.
La decisió final no serà qüestió d'Ordenances, ja que aquestes ja hi eren...
La decisió final serà la voluntat política perquè s'apliquin.

I el veinatge?... A esperar que la voluntat sigui amb ells...




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada